CITARASA KEHIDUPAN (Alarin)....: Bubur Barli

Blog perihal mewarnai kehidupan dengan # Resepi-resepi masakan istimewa dari serata negara di dunia # Perkembangan fesyen dan design yang up-to-date # Tip-tip Kerukunan Rumahtangga # Tip-tip Kesihatan # Tip-tip Kecantikan.

GALERI MASAKAN


  • BANANA MILKSHAKE

    Penuh Khasiat
  • KARIPAP

    DESCRIPTION HERE
  • ROLADE DAGING

    DESCRIPTION HERE
  • SUP AYAM ASAM KERING

    DESCRIPTION HERE
  • SAMBAL KARI IKAN KEMBONG

    DESCRIPTION HERE
  • RENDANG HATI LEMBU/SAPI

    Rasa Menyelerakan
  • MEE YEE KUNG-FU

    Enak
  • MEE HAILAM

    Enak
  • Natto

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Sambal Udang/Udang Balado/Udang Masak Merah

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Kacang Telur Manis

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Kuih Sugi/Makmur

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Dumpling

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Tat Nenas Simple

    Kuihmuih Untuk Hari Raya

Monday, 15 April 2013

Bubur Barli

Barli juga adalah makanan kesihatan. Aromanya yang harum, seratnya lembut, lemak dan agak melekit seperti pasta, namun enak di makan.

Barli sering di kisar untuk dijadikan bubuk/serbuk, sebagai bahan adunan dalam minuman bagi melancarkan peredaran darah dan menyihatkan ginjal.   

Barli juga baik bagi meningkatkan kesihatan usus dan perut. Ia juga membantu mengurangkan kadar kolesterol di dalam darah/tubuh yang dihasilkan oleh organ hati.

Barli mengandungi zat makanan yang diperlukan oleh tubuh. Setiap cawan barli (200gm) membekalkan kepada tubuh:  serat makanan - 54.4%, selenium - 52%, tryptophan - 37.5%, copper/tembaga - 31.5%, manganese - 31%,  phosphorus - 23%, dan kalori - 15%.



Ini sajian Bubur Barli yang "simple", kalau mau mencoba. 

Bahan-bahan:
  • 1 cawan barli (direndam selama 30 menit- 1 jam)
  • 1 ketul gula melaka
  • 500ml santan /(1 kotak santan kara)
  • air secukupnya
  • 1 helai daun pandan
  • sedikit garam



Cara membuat:

1. Basuh barli hingga bersih, toskan.
2. Didihkan air di dalam periuk dan masukkan barli rebus hingga empuk.
3. Kemudian masukkan santan, daun pandan, gula melaka, dan sedikit garam.
4. Kacau/aduk selalu agar santan tidak pecah.
5. masak hingga mendidih, dan akhir sekali sedia untuk dihidangkan.

Selamat mencoba!!!

‎‎‎

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...