Barli juga adalah makanan kesihatan. Aromanya yang harum, seratnya lembut, lemak dan agak melekit seperti pasta, namun enak di makan.
Barli sering di kisar untuk dijadikan bubuk/serbuk, sebagai bahan adunan dalam minuman bagi melancarkan peredaran darah dan menyihatkan ginjal.
Barli juga baik bagi meningkatkan kesihatan usus dan perut. Ia juga membantu mengurangkan kadar kolesterol di dalam darah/tubuh yang dihasilkan oleh organ hati.
Barli mengandungi zat makanan yang diperlukan oleh tubuh. Setiap cawan barli (200gm) membekalkan kepada tubuh: serat makanan - 54.4%, selenium - 52%, tryptophan - 37.5%, copper/tembaga - 31.5%, manganese - 31%, phosphorus - 23%, dan kalori - 15%.
Ini sajian Bubur Barli yang "simple", kalau mau mencoba.
Bahan-bahan:Barli sering di kisar untuk dijadikan bubuk/serbuk, sebagai bahan adunan dalam minuman bagi melancarkan peredaran darah dan menyihatkan ginjal.
Barli juga baik bagi meningkatkan kesihatan usus dan perut. Ia juga membantu mengurangkan kadar kolesterol di dalam darah/tubuh yang dihasilkan oleh organ hati.
Barli mengandungi zat makanan yang diperlukan oleh tubuh. Setiap cawan barli (200gm) membekalkan kepada tubuh: serat makanan - 54.4%, selenium - 52%, tryptophan - 37.5%, copper/tembaga - 31.5%, manganese - 31%, phosphorus - 23%, dan kalori - 15%.
Ini sajian Bubur Barli yang "simple", kalau mau mencoba.
- 1 cawan barli (direndam selama 30 menit- 1 jam)
- 1 ketul gula melaka
- 500ml santan /(1 kotak santan kara)
- air secukupnya
- 1 helai daun pandan
- sedikit garam
Cara membuat:
1. Basuh barli hingga bersih, toskan.
2. Didihkan air di dalam periuk dan masukkan barli rebus hingga empuk.
3. Kemudian masukkan santan, daun pandan, gula melaka, dan sedikit garam.
4. Kacau/aduk selalu agar santan tidak pecah.
5. masak hingga mendidih, dan akhir sekali sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencoba!!!
No comments:
Post a Comment