Gandum sangat baik untuk kesihatan dan tumbesaran kanak-kanak.
Gandum mengandungi protein, karbohaidrat, dan kaya dengan zat gizi terutama zat besi. Zat besi sangat penting bagi menghalang anema (kurang darah dan pucat lesu).
Di samping itu, terdapat juga zat gizi magnesium, manganese, phosphorus, copper/tembaga dan zinc. Juga zat makanan seperti folate dan niacin.
Ia bebas dari lemak dan kolesterol.
Resepi Bubur Gandum adalah sangat baik untuk sajian keluarga, terutama di waktu petang/sore.
Bahan-bahan:
- 1 cawan biji gandum (direndam selama 30 minit-1jam)
- 1 ketul gula melaka
- 500ml santan kental
- 1 helai daun pandan
- air secukupnya
- dan sedikit garam
(*saya tidak menggunakan gula pasir (sukros) kerana sukros membahayakan kesihatan pada jangkamasa panjang)
Cara membuatnya:
Cara membuatnya:
- Basuh gandum hingga bersih, toskan.
- Didihkan air di dalam periuk, kemudian masukkan gandum dan rebus gandum hingga empuk.
- Seterusnya masukkan santan, gula melaka, garam dan daun pandan ke dalam periuk, kacau selalu supaya tidak pecah santan.
- Masak hingga mendidih.
- Sedia dihidangkan
No comments:
Post a Comment