CITARASA KEHIDUPAN (Alarin)....: Bubur Gandum

Blog perihal mewarnai kehidupan dengan # Resepi-resepi masakan istimewa dari serata negara di dunia # Perkembangan fesyen dan design yang up-to-date # Tip-tip Kerukunan Rumahtangga # Tip-tip Kesihatan # Tip-tip Kecantikan.

GALERI MASAKAN


  • BANANA MILKSHAKE

    Penuh Khasiat
  • KARIPAP

    DESCRIPTION HERE
  • ROLADE DAGING

    DESCRIPTION HERE
  • SUP AYAM ASAM KERING

    DESCRIPTION HERE
  • SAMBAL KARI IKAN KEMBONG

    DESCRIPTION HERE
  • RENDANG HATI LEMBU/SAPI

    Rasa Menyelerakan
  • MEE YEE KUNG-FU

    Enak
  • MEE HAILAM

    Enak
  • Natto

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Sambal Udang/Udang Balado/Udang Masak Merah

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Kacang Telur Manis

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Kuih Sugi/Makmur

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Dumpling

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Tat Nenas Simple

    Kuihmuih Untuk Hari Raya

Saturday, 13 April 2013

Bubur Gandum


Gandum sangat baik untuk kesihatan dan tumbesaran kanak-kanak.

Gandum mengandungi protein, karbohaidrat, dan kaya dengan zat gizi terutama zat besi. Zat besi sangat penting bagi menghalang anema (kurang darah dan pucat lesu).

Di samping itu, terdapat juga zat gizi magnesium, manganese, phosphorus, copper/tembaga dan zinc. Juga zat makanan seperti folate dan niacin.

Ia bebas dari lemak dan kolesterol.

Resepi Bubur Gandum adalah sangat baik untuk sajian keluarga, terutama di waktu petang/sore. 


Bahan-bahan:
  • 1 cawan biji gandum (direndam selama 30 minit-1jam)
  • 1 ketul gula melaka
  • 500ml santan kental
  • 1 helai daun pandan
  • air secukupnya
  • dan sedikit garam 
      (*saya tidak menggunakan gula pasir (sukros) kerana sukros membahayakan kesihatan pada jangkamasa panjang)

Cara membuatnya:
  1. Basuh gandum hingga bersih, toskan.
  2. Didihkan air di dalam periuk, kemudian masukkan gandum dan rebus gandum hingga empuk.
  3. Seterusnya masukkan santan, gula melaka, garam dan daun pandan ke dalam periuk, kacau selalu supaya tidak pecah santan.
  4. Masak hingga mendidih.
  5. Sedia dihidangkan
‎‎‎

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...