This is best in the world!!! Enak!!!
Bahan-bahan:
- 1 kg ketam (dibuang kulit & dibelah 2)
- 300 gm rempah kari
- 1/2 liter (1 biji kelapa)
- 1/2 cawan air asam jawa
- 6 biji bawang merah (dihiris halus)
- 3 ulas bawang putih (dihiris halus)
- 3 biji tomato (dibelah 4)
- 3 cili merah (dibelah 2)
- 2 batang serai (dititik)
- 2 sm halia (ditumbuk halus)
- 1 tangkai daun kari
- garam & gula secukup rasa
- minyak masak
- Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang merah, halia, serai dan daun kari hingga naik bau.
- Masukkan rempah kari dan tumis hingga rempah pecah minyak.
- Tambahkan santan, air asam jawa,gula dan garam secukup rasa.
- Akhir sekali masukkan ketam, tomato dan chili. masak hingga mendidih dan ketam masak.
- Tutupkan api dan sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment