CITARASA KEHIDUPAN (Alarin)....: Ketam Masak Kari

Blog perihal mewarnai kehidupan dengan # Resepi-resepi masakan istimewa dari serata negara di dunia # Perkembangan fesyen dan design yang up-to-date # Tip-tip Kerukunan Rumahtangga # Tip-tip Kesihatan # Tip-tip Kecantikan.

GALERI MASAKAN


  • BANANA MILKSHAKE

    Penuh Khasiat
  • KARIPAP

    DESCRIPTION HERE
  • ROLADE DAGING

    DESCRIPTION HERE
  • SUP AYAM ASAM KERING

    DESCRIPTION HERE
  • SAMBAL KARI IKAN KEMBONG

    DESCRIPTION HERE
  • RENDANG HATI LEMBU/SAPI

    Rasa Menyelerakan
  • MEE YEE KUNG-FU

    Enak
  • MEE HAILAM

    Enak
  • Natto

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Sambal Udang/Udang Balado/Udang Masak Merah

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Kacang Telur Manis

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Kuih Sugi/Makmur

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Dumpling

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Tat Nenas Simple

    Kuihmuih Untuk Hari Raya

Sunday, 21 April 2013

Ketam Masak Kari


This is best in the world!!! Enak!!!

Bahan-bahan:
  • 1 kg ketam (dibuang kulit & dibelah 2)
  • 300 gm rempah kari
  • 1/2 liter (1 biji kelapa)
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • 6 biji bawang merah (dihiris halus)
  • 3 ulas bawang putih (dihiris halus)
  • 3 biji tomato (dibelah 4)
  • 3 cili merah (dibelah 2)
  • 2 batang serai (dititik)
  • 2 sm halia (ditumbuk halus)
  • 1 tangkai daun kari
  • garam & gula secukup rasa
  • minyak masak
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang merah, halia, serai dan daun kari hingga naik bau.
  2. Masukkan rempah kari dan tumis hingga rempah pecah minyak.
  3. Tambahkan santan, air asam jawa,gula dan garam secukup rasa.
  4. Akhir sekali masukkan ketam, tomato dan chili. masak hingga mendidih dan ketam masak.
  5. Tutupkan api dan sedia untuk dihidangkan.

‎‎‎

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...