Jagung adalah salah satu dari makanan antarabangsa. Semua orang kenal jangung. Ia mengandungi vitamin B-Kompleks, B1, B3, B5 dan asid/asam folik. Juga sumber terbaik vitamin C (*vitamin C mudah musnah dengan haba/masakan) dan zat gizi manganese.
Keistimewaan jagung terletak pada zat "phyto": anthocyanins, beta-carotene, asid/asam caffeic, asam/asid coumarik, asid/asam ferulik, lutein, asid/asam syringik, asid/asam vanillik, asid/asam protocatechuik dan zeaxanthin. Zat phyto ini merupakan anti-oksidan yang sangat berkesan melawan kesan radikal bebas yang acapkali merosakkan sel-sel tubuh. Jagung sangat baik untuk kesihatan.
Justru, sangat dianjurkan selalu memakan resepi yang melibatkan jagung. Bubur jagung tidak asing pada masyarakat Malaysia dan Indonesia.
Bahan-bahan:
Keistimewaan jagung terletak pada zat "phyto": anthocyanins, beta-carotene, asid/asam caffeic, asam/asid coumarik, asid/asam ferulik, lutein, asid/asam syringik, asid/asam vanillik, asid/asam protocatechuik dan zeaxanthin. Zat phyto ini merupakan anti-oksidan yang sangat berkesan melawan kesan radikal bebas yang acapkali merosakkan sel-sel tubuh. Jagung sangat baik untuk kesihatan.
Justru, sangat dianjurkan selalu memakan resepi yang melibatkan jagung. Bubur jagung tidak asing pada masyarakat Malaysia dan Indonesia.
Bahan-bahan:
- 5 buah jagung manis (siat guna pisau dan ambil biji-bijinya sahaja)
- 500ml santan kental
- 1 ketul gula melaka
- 2 helai daun pandan
- air secukupnya
- sedikit garam
- Basuh biji-biji jagung hingga bersih, toskan.
- Didihkan air di dalam periuk dan rebus jagung bersama daun pandan hingga empuk.
- Kemudian masukkan santan, gula melaka dan sedikit garam, kacau sebati.
- Masak hingga mendidih.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment