CITARASA KEHIDUPAN (Alarin)....: NASI BERIANI GAM

Blog perihal mewarnai kehidupan dengan # Resepi-resepi masakan istimewa dari serata negara di dunia # Perkembangan fesyen dan design yang up-to-date # Tip-tip Kerukunan Rumahtangga # Tip-tip Kesihatan # Tip-tip Kecantikan.

GALERI MASAKAN


  • BANANA MILKSHAKE

    Penuh Khasiat
  • KARIPAP

    DESCRIPTION HERE
  • ROLADE DAGING

    DESCRIPTION HERE
  • SUP AYAM ASAM KERING

    DESCRIPTION HERE
  • SAMBAL KARI IKAN KEMBONG

    DESCRIPTION HERE
  • RENDANG HATI LEMBU/SAPI

    Rasa Menyelerakan
  • MEE YEE KUNG-FU

    Enak
  • MEE HAILAM

    Enak
  • Natto

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Sambal Udang/Udang Balado/Udang Masak Merah

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Kacang Telur Manis

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Kuih Sugi/Makmur

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Dumpling

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Tat Nenas Simple

    Kuihmuih Untuk Hari Raya

Thursday 2 February 2012

NASI BERIANI GAM


Beriyani; juga di sebut biryani, biriani. Masakan yang berasal dari Parsi, sangat terkenal di negara-negara Teluk Parsi. Menjadi resepi istimewa di India dan juga Tenggara Asia, termasuk Malaysia.

Masakan beriyani menggunakan beras khusus, "beras basmati". Keistimewaannya terletak pada rasa nasi dari beras basmati dan rempah-ratus yang digunakan dalam masakan daging sapi/lembu, daging kambing atau biri, ayam, ikan, telur, atau pun sayur-sayuran.

Rasanya sungguh enak !!!

Bahan-Bahan Untuk Nasi:‎ ‎
  • 1250 gm beras basmati‎ ‎
  • 250 gm minyak sapi‎ ‎
  • 100 gm kacang gajus/kacang mete (mede)‎ ‎
  • 100 gm kismis‎ ‎
  • 5 sdm pes rempah beriyani‎ ‎
  • 1 sdt buah pelaga‎ ‎
  • 1 sdt jintan manis‎ ‎
  • 5 kuntum bunga lawang‎ ‎
  • 2.5 sm kulit kayu manis‎ ‎
  • 2.5 sm halia/jahe (dihiris halus)‎ ‎
  • 6 ulas/siung bawang putih (dihiris halus)‎ ‎
  • 1250 ml air‎ 
  • Gula pasir secukupnya 
  • Garam secukup rasa 
Bahan-Bahan Untuk Lauk:‎ ‎
  • 1 kg daging batang pinang (dipotong mengikut citarasa)‎ ‎
  • 5 biji kentang (dibelah dua)‎ ‎
  • 8 biji telur (direbus)‎ ‎
  • 125 gm minyak sapi‎ ‎
  • 1 sdt buah pelaga ‎
  • 2.5 cm kulit kayu manis ‎
  • 2.5 cm halia (dikisar/dihaluskan)‎ ‎
  • 10 ulas bawang merah ( dikisar)‎ ‎
  • 5 ulas bawang putih (dikisar)‎ ‎
  • 5 kuntum bunga lawang‎ ‎
  • 1 sdt jintan manis‎ ‎
  • 2 biji bawang Bombay (dihiris)‎ ‎
  • 6 sdm rempah beriyani‎ ‎
  • 100 gm gajus‎/kacang mete (mede)‎ ‎
  • ‎100 gm kismis ‎
  • 250 gm dadih‎ 
  • Air secukupnya 
  • Gula dan Garam secukup rasa 
Bahan-Bahan Hiasan:‎ ‎
  • 2 biji tomato (dihiris)‎ ‎
  • 2 biji cili merah (dihiris memanjang)‎ ‎
  • 1 biji bawang Bombay (dihiris bulat)‎ 
  • Daun seleri 
Cara Memasaknya:‎ ‎
  1. Panaskan minyak sapi di dalam periuk; tumis buah pelaga, kulit kayu manis, bunga lawang, ‎jintan manis beserta bahan-bahan yang dihiris, sehingga wangi.‎ ‎
  2. Masukkan rempah beriyani dan kacau/aduk rata-rata sehingga naik bau.‎ ‎
  3. Seterusnya masukkan beras dan kacau rata.‎ ‎
  4. Masukkan air sehingga menutup beras dan kacau rata.‎ ‎
  5. Masukkan gula dan garam secukup rasa.‎ ‎
  6. Kecilkan api, masak nasi sehingga masak.
  7. Taburkan gajus dan kismis.‎ ‎
  8. Untuk memasak lauk pula, panaskan minyak sapi.
  9. ‎Tumis bawang Bombay, bahan kisar/dihaluskan, buah pelage,kulit kayu manis, bunga ‎lawang dan jintan manis sehingga wangi.‎ ‎
  10. Masukkan rempah beriyani dan tumis sehingga pecah minyak.‎ ‎
  11. Masukkan daging, kentang dan air, kacau rata-rata sehingga mendidih‎ ‎
  12. Kemudian masukkan dadih dan 1 liter air lagi, kacau rata-rata sehingga daging empuk dan ‎kuahnya pekat.‎ ‎
  13. Bila hampir masak, taburkan kismis dan gajus. Tutup api.‎ ‎
  14. Hidangkan bersama nasi tadi.‎ 
* Saiz hidangan untuk 4 orang. 

‎‎‎

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...