CITARASA KEHIDUPAN (Alarin)....: NASI DAGANG KELANTAN II

Blog perihal mewarnai kehidupan dengan # Resepi-resepi masakan istimewa dari serata negara di dunia # Perkembangan fesyen dan design yang up-to-date # Tip-tip Kerukunan Rumahtangga # Tip-tip Kesihatan # Tip-tip Kecantikan.

GALERI MASAKAN


  • BANANA MILKSHAKE

    Penuh Khasiat
  • KARIPAP

    DESCRIPTION HERE
  • ROLADE DAGING

    DESCRIPTION HERE
  • SUP AYAM ASAM KERING

    DESCRIPTION HERE
  • SAMBAL KARI IKAN KEMBONG

    DESCRIPTION HERE
  • RENDANG HATI LEMBU/SAPI

    Rasa Menyelerakan
  • MEE YEE KUNG-FU

    Enak
  • MEE HAILAM

    Enak
  • Natto

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Sambal Udang/Udang Balado/Udang Masak Merah

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Kacang Telur Manis

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Kuih Sugi/Makmur

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Dumpling

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Tat Nenas Simple

    Kuihmuih Untuk Hari Raya

Sunday 5 February 2012

NASI DAGANG KELANTAN II




Nasi Dagang, memang menjadi hidangan istimewa pada masyarakat negeri Kelantan. Kalau menziarahi negeri Kelantan, tidak lengkap kalau tidak menikmati nasi dagang Kelantan. Resepi ini sangat popular dan menjadi salah satu hidangan tradisi di sana.

Warung-warung, restoran-restoran di kota Kuala Lumpur juga banyak menjual hidagan ini.

Berbagai cara menyediakan nasi dagang Kelantan menurut citarasa masing-masing.




Berikut ini satu lagi cara menyediakan Nasi Dagang Kelantan:

Bahan Untuk Nasi:‎
  • ‎1 kg beras wangi
  • 200 gm beras perang/kemerahan, banyak terdapat di Kelantan
  • 500 ml santan
  • ‎5 biji bawang merah (dihiris)‎
  • ‎5 sm halia/jahe (dihiris)‎
  • ‎1 sdt halba
  • 1/2 sdt garam
Cara memasaknya:
  1. Basuh/cuci beras wangi dan beras perang sehingga bersih, rendam selama 15 minit dan toskan.
  2. Kemudian campurkan beras wangi dan beras perang, kukus selama 30 minit. 
  3. Seterusnya masukkan bawang merah, halia dan halba. kacau/aduk rata.
  4. Tuangkan santan yang dicampurkan dengan garam di atas nasi yang di kukus tadi, gaul hingga sebati.
  5. Akhir sekali, kukus semula selama 10 minit, sedia untuk dinikmati dengan gulai ikan dan acar sayuran.
Bahan Gulai Ikan Tongkol Kurma:

  • ‎1 ekor ikan tongkol (dipotong)‎
  • ‎250 ml santan‎
  • 500 ml air
  • 2 sdm rempah kurma
  • ‎2 sdm rempah kari ikan‎
  • ‎5 ulas/siung bawang merah (dikisar/dihaluskan)
  • ‎3 ulas bawang putih (dikisar)‎
  • 4 keping asam gelugur‎
  • ‎4 sdm cili giling‎
  • Gula melaka/merah secukup rasa
  • Garam secukup rasa
  • Perasa secukupnya
  • Minyak untuk menumis
Cara memasaknya:
  1. Rebus ikan tongkol dan masukkan asam gelugur dan garam, setelah masak toskan dan simpan airnya, ketepikan.
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau.
  3. Kemudian masukkan cili giling, rempah kari dan rempah kurma, kacau/aduk sebati sehingga pecah minyak.
  4. Seterusnya masukkan ikan tongkol dan air rebusan tadi, biarkan mendidih.
  5. Setelah itu, masukkan santan, garam, gula dan bahan perasa, kacau/aduk rata. dengan api perlahan dan angkat.
  6. Sedia untuk dinikmati bersama nasi dagang dan acar sayuran.
Bahan Acar Sayuran:
  • ‎1 biji timun (dihiris memanjang)‎
  • 1/2 biji buah nanas (dihiris nipis)
  • ‎1 biji lobak merah/wortel (dihiris memanjang)‎
  • ‎1 biji cili merah (dhiris)
  • 1 biji cili hijau (dihiris)
  • ‎1 biji bawang besar (dihiris)‎
  • 30 gm udang kering/ebi (ditumbuk)
  • 2 biji jus limau nipis‎/jeruk limo
  • ‎Cuka secukupnya
  • Gula pasir secukupnya
  • Garam secukup rasa
Cara Membuatnya:‎
  1. ‎Satukan semua bahan acar tadi ke dalam mangkuk dan gaul sebati.
  2. Telur ayam rebus di belah dua sebagai bahan tambahan. 
  3. Sedia untuk dihidangkan.
* Saiz hidangan untuk 6 orang.

‎‎‎

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...