CITARASA KEHIDUPAN (Alarin)....: Sambal Telur

Blog perihal mewarnai kehidupan dengan # Resepi-resepi masakan istimewa dari serata negara di dunia # Perkembangan fesyen dan design yang up-to-date # Tip-tip Kerukunan Rumahtangga # Tip-tip Kesihatan # Tip-tip Kecantikan.

GALERI MASAKAN


  • BANANA MILKSHAKE

    Penuh Khasiat
  • KARIPAP

    DESCRIPTION HERE
  • ROLADE DAGING

    DESCRIPTION HERE
  • SUP AYAM ASAM KERING

    DESCRIPTION HERE
  • SAMBAL KARI IKAN KEMBONG

    DESCRIPTION HERE
  • RENDANG HATI LEMBU/SAPI

    Rasa Menyelerakan
  • MEE YEE KUNG-FU

    Enak
  • MEE HAILAM

    Enak
  • Natto

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Sambal Udang/Udang Balado/Udang Masak Merah

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Kacang Telur Manis

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Kuih Sugi/Makmur

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Dumpling

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Tat Nenas Simple

    Kuihmuih Untuk Hari Raya

Monday 10 March 2014

Sambal Telur

Bahan-bahan :
  • 8 biji telur ayam (direbus & digoreng seketika)
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 1 biji bawang besar (dihiris bulat)
  • Sedikit air asam jawa
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • perasa secukupnya
  • Minyak untuk menumis
  • Air secukupnya
Bahan yang dikisar/dihaluskan :
  • 10 tangkai cili kering
  • 3 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang besar
Cara Membuat :
  1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis semua bahan yang sudah dihaluskan tadi masak hingga naik bau.
  2. Kemudian masukkan kulit kayu manis, air asam jawa dan sedikit air. kacau/aduk hingga rata.
  3. Selepas itu masukkan telur yang sudah direbus dan digoreng tadi, masak hingga mendidih dan menjadi pekat.
  4. Kemudian masukkan hirisan bawang besar dan tambahkan sedikit garam, gula dan sedikit perasa. Aduk hingga rata dan Angkat.
  5. Sedia untuk dihidangkan.
Saiz hidangan untuk 4 orang

Selamat mencuba!
‎‎‎

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...