CITARASA KEHIDUPAN (Alarin)....: Kek Mentega Kurma

Blog perihal mewarnai kehidupan dengan # Resepi-resepi masakan istimewa dari serata negara di dunia # Perkembangan fesyen dan design yang up-to-date # Tip-tip Kerukunan Rumahtangga # Tip-tip Kesihatan # Tip-tip Kecantikan.

GALERI MASAKAN


  • BANANA MILKSHAKE

    Penuh Khasiat
  • KARIPAP

    DESCRIPTION HERE
  • ROLADE DAGING

    DESCRIPTION HERE
  • SUP AYAM ASAM KERING

    DESCRIPTION HERE
  • SAMBAL KARI IKAN KEMBONG

    DESCRIPTION HERE
  • RENDANG HATI LEMBU/SAPI

    Rasa Menyelerakan
  • MEE YEE KUNG-FU

    Enak
  • MEE HAILAM

    Enak
  • Natto

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Sambal Udang/Udang Balado/Udang Masak Merah

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Kacang Telur Manis

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Kuih Sugi/Makmur

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Dumpling

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Tat Nenas Simple

    Kuihmuih Untuk Hari Raya

Sunday 9 March 2014

Kek Mentega Kurma


Kurma, bahan utama pada Kek Mentega Kurma, adalah makanan yang menyihatkan. Salah satu makanan kegemaran Rasulullah SAW.

Kurma bukan saja enak dimakan tetapi kaya dengan beberapa jenis vitamin, zat gizi dan serat makanan. Mengandungi kalsium, besi, belerang, potassium, fosforus, manganese, magnesium dan tembaga. Semuanya bermanfaat untuk kesihatan.

Khasiat kurma dapat dimanfaatkan melalui Kek Mentega Kurma. 

Bahan-bahan :
  • 250gm mentega
  • 250gm gula castor (gula halus)
  • 250gm tepung gandum (terigu)
  • 1 sdt serbuk penaik
  • 4 biji telur (gred B)
  • 4 sendok besar susu cair
  • 1 1/2 sdt esen vanilla
  • buah kurma (buang biji)
Cara Membuat :
  1. Pukul/putar mentega dan gula halus hingga mengembang.
  2. Masukkan telur satu persatu & esen vanilla.
  3. Kemudian masukkan tepung gandum, serbuk penaik & susu cair putar hingga rata.
  4. Setelah itu, masukkan semua bancuhan kedalam loyang yang sudah disapu/dioles dengan sedikit mentega.
  5. Akhir sekali, hiasi dengan buah kurma diatasnya.
  6. Bakar pada suhu 180 derajat celcius selama 45 minit.
Saiz hidangam untuk 1 kg

Tips : Pilih buah kurma yang segar dan lembut.
‎‎‎

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...