CITARASA KEHIDUPAN (Alarin)....: Rendang Daging

Blog perihal mewarnai kehidupan dengan # Resepi-resepi masakan istimewa dari serata negara di dunia # Perkembangan fesyen dan design yang up-to-date # Tip-tip Kerukunan Rumahtangga # Tip-tip Kesihatan # Tip-tip Kecantikan.

GALERI MASAKAN


  • BANANA MILKSHAKE

    Penuh Khasiat
  • KARIPAP

    DESCRIPTION HERE
  • ROLADE DAGING

    DESCRIPTION HERE
  • SUP AYAM ASAM KERING

    DESCRIPTION HERE
  • SAMBAL KARI IKAN KEMBONG

    DESCRIPTION HERE
  • RENDANG HATI LEMBU/SAPI

    Rasa Menyelerakan
  • MEE YEE KUNG-FU

    Enak
  • MEE HAILAM

    Enak
  • Natto

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Sambal Udang/Udang Balado/Udang Masak Merah

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Kacang Telur Manis

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Kuih Sugi/Makmur

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Dumpling

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Tat Nenas Simple

    Kuihmuih Untuk Hari Raya

Monday 10 March 2014

Rendang Daging

Rendang Daging , masakan populer di kalangan masyarakat Indonesia, Malaysia, Singapura, Brunei, Filipina, dan Thailand. Dipercayai masakan ini berasal dari Sumatera, merupakan masakan tradisional Minangkabau.

Rendang disajikan dalam berbagai upacara adat dan majlis istimewa. Teknik memasak dan penggunaan bumbu/rempah terdapat sedikit sebanyak berbeda mengikut daerah tertentu, dan juga citarasa seseorang.

Pada tahun 2011, rendang dinobatkan sebagai hidangan utama dalam daftar World's 50 Most Delicious Foods (50 Hidangan Terlezat Dunia) oleh CNN International.
 
Bahan-bahan :
  • 500gm daging lembu/sapi
  • 3 batang serai (dititik/diketuk)
  • 3 sudu besar kerisik
  • 2 sudu besar serbuk kari
  • 2 sudu besar gula Melaka/merah
  • 500ml santan pekat/kental
  • 5 helai daun kunyit
  • 5 helai daun limau purut
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 2 kuntum bunga cengkih
  • 2 buah pelaga
  • 500ml air
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Sedikit bahan perasa
  • Sedikat minyak masak
Bahan yang dikisar/dihaluskan :
  • 8 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas
  • 1/2 inci kunyit hidup
  • 15 tangkai cili kering
Cara Membuat :
  1. Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan pelaga seketika.
  2. Kemudian masukkan semua bahan kisar dan serai, tumis hingga naik bau.
  3. Setelah itu masukkan serbuk kari, gula melaka, kerisik dan santan. kacau/aduk hingga rata.
  4. Kemudian masukkan daging dan air, Aduk rata masak hingga mendidih dan daging menjadi lembut.
  5. Masukkan daun kunyit, daun limau purut, garam, gula dan perasa secukupnya.
  6. Masak sehingga kuah menjadi pekat.
  7. Sedia untuk dihidangkan.
Saiz untuk 5 orang

Selamat mencuba!

‎‎‎

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...