Rendang disajikan dalam berbagai upacara adat dan majlis istimewa. Teknik memasak dan penggunaan bumbu/rempah terdapat sedikit sebanyak berbeda mengikut daerah tertentu, dan juga citarasa seseorang.

Bahan-bahan :
- 500gm daging lembu/sapi
- 3 batang serai (dititik/diketuk)
- 3 sudu besar kerisik
- 2 sudu besar serbuk kari
- 2 sudu besar gula Melaka/merah
- 500ml santan pekat/kental
- 5 helai daun kunyit
- 5 helai daun limau purut
- 1 batang kulit kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 2 kuntum bunga cengkih
- 2 buah pelaga
- 500ml air
- Garam dan gula secukup rasa
- Sedikit bahan perasa
- Sedikat minyak masak

- 8 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1/2 inci halia
- 1/2 inci lengkuas
- 1/2 inci kunyit hidup
- 15 tangkai cili kering
- Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan pelaga seketika.
- Kemudian masukkan semua bahan kisar dan serai, tumis hingga naik bau.
- Setelah itu masukkan serbuk kari, gula melaka, kerisik dan santan. kacau/aduk hingga rata.
- Kemudian masukkan daging dan air, Aduk rata masak hingga mendidih dan daging menjadi lembut.
- Masukkan daun kunyit, daun limau purut, garam, gula dan perasa secukupnya.
- Masak sehingga kuah menjadi pekat.
- Sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment