Rendang disajikan dalam berbagai upacara adat dan majlis istimewa. Teknik memasak dan penggunaan bumbu/rempah terdapat sedikit sebanyak berbeda mengikut daerah tertentu, dan juga citarasa seseorang.
Pada tahun 2011, rendang dinobatkan sebagai hidangan utama dalam daftar World's 50 Most Delicious Foods (50 Hidangan Terlezat Dunia) oleh CNN International.
Bahan-bahan :
- 500gm daging lembu/sapi
- 3 batang serai (dititik/diketuk)
- 3 sudu besar kerisik
- 2 sudu besar serbuk kari
- 2 sudu besar gula Melaka/merah
- 500ml santan pekat/kental
- 5 helai daun kunyit
- 5 helai daun limau purut
- 1 batang kulit kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 2 kuntum bunga cengkih
- 2 buah pelaga
- 500ml air
- Garam dan gula secukup rasa
- Sedikit bahan perasa
- Sedikat minyak masak
- 8 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1/2 inci halia
- 1/2 inci lengkuas
- 1/2 inci kunyit hidup
- 15 tangkai cili kering
- Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan pelaga seketika.
- Kemudian masukkan semua bahan kisar dan serai, tumis hingga naik bau.
- Setelah itu masukkan serbuk kari, gula melaka, kerisik dan santan. kacau/aduk hingga rata.
- Kemudian masukkan daging dan air, Aduk rata masak hingga mendidih dan daging menjadi lembut.
- Masukkan daun kunyit, daun limau purut, garam, gula dan perasa secukupnya.
- Masak sehingga kuah menjadi pekat.
- Sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment