Karipap Atau Pastel (Indonesia)
Bahan-Bahan Kulit Karipap:
Bahan-Bahan Kulit Karipap:
- 600 gm tepung gandum
- 130 gm majerin
- 150 ml air
- 1/2 sudu/sendok teh garam
- 7 biji kentang bersaiz sederhana (dipotong dadu kecil-kecil)
- 100 gm daging cincang
- 1/2 biji bawang besar (dicincang)
- 2 ulas/siung bawang putih (dicincang)
- 2 sudu/sendok besar serbuk kari
- air secukupnya
- garam dan perasa secukupnya
- sedikit minyak untuk menumi
- Tumiskan bawang hingga kuning seterusnya serbuk rempah kari dan daging, Aduk/kacau hingga rata dan biarkan ia empuk. Tambah sedikit air.
- Kemudian masukkan kentang yang telah dipotong dadu. Tambahkan air dan biarkan ia masak perlahan-lahan.
- Apabila air sudah kering, masukkan garam dan perasa. Angkat apabila kentang telah empuk. Sejukkan sebelum digunakan.
- Sediakan mangkuk besar dan masukkan tepung gandum/terigu serta marjerin, Gaul dan ramas menggunakan tangan hingga rata.
- Kemudian tambahkan garam gaul hingga sebati.
- Tuangkan air sedikit-sedikit hingga menjadi doh/dough.
- Uli sebentar hingga doh agak licin. Cubitkan doh sebesar bola ping-pong dan biarkan doh selama 15 minit. Tutup bekas dengan plastik.
- Canaikan doh dan masukkan inti/isi. Kelim/lipat tepinya dan susun atas dulang. Buat yang sama sehingga adunan habis.
- Setelah siap, bolehlah digoreng hingga masak kecoklatan. Sedia dihidangkan.Selebihnya bolehlah disimpan di dalam peti sejuk.
No comments:
Post a Comment