Pisang, buah tempatan yangselalu disisihkan. Ramai masih belum sedar betapa ia berkhasiat untuk kesihatan.
Dibandingkan dengan epal, pisang mengandungi 4 kali ganda lebihan protein, 2 kali ganda jumlah karbohaidrat, 3 kali ganda fosforus, 5 kali ganda vitamin A dan zat besi, dan 2 kali ganda vitamin-vitamin lain dan zat gizi. Ia juga sangat kaya dengan zat gizi potassium. Pisang lebih baik dari wortel/lobak merah, baik untuk kesihatan mata.
Zat gizi potassium yang begitu tinggi sangat bermanfaat mencegah tekanan darah tinggi, penyakit jantung, penyakit tulang, sering 'cramp' pada otot, dan kanser. Pisang menyihatkan saluran darah berkaitan jantung (cardiovascular health), sistem usus penghadaman (gastrointestinal health) dan melindungi dari penyakit ulser kolon.
Here we go, Milkshake Pisang Segar !
Bahan-bahan:
Dibandingkan dengan epal, pisang mengandungi 4 kali ganda lebihan protein, 2 kali ganda jumlah karbohaidrat, 3 kali ganda fosforus, 5 kali ganda vitamin A dan zat besi, dan 2 kali ganda vitamin-vitamin lain dan zat gizi. Ia juga sangat kaya dengan zat gizi potassium. Pisang lebih baik dari wortel/lobak merah, baik untuk kesihatan mata.
Zat gizi potassium yang begitu tinggi sangat bermanfaat mencegah tekanan darah tinggi, penyakit jantung, penyakit tulang, sering 'cramp' pada otot, dan kanser. Pisang menyihatkan saluran darah berkaitan jantung (cardiovascular health), sistem usus penghadaman (gastrointestinal health) dan melindungi dari penyakit ulser kolon.
Here we go, Milkshake Pisang Segar !
Bahan-bahan:
- 2 cawan susu
- 1 biji pisang
- 4 sudu teh sirup coklat
- 4 scoop ais krim vanilla
- pisang di kupas dan di potong-potong.
- masukkan susu, sirup coklat dan pisang ke dalam blender, kemudian blend hingga lumat 'smooth puree'.
- tambah ais krim dan blend sekali lagi pada kelajuan yang tinggi sehingga semua bahan-bahan sebati.
- tuangkan ke dalam gelas yang sesuai, taburkan serpihan coklat keatasnya dan sedia di minum dengan straw.
No comments:
Post a Comment