Pigmen/warna flavonoid alami yang terkandung didalam koko bertindak sebagai anti-oksidan, iaitu penggempur dan penyirna radikal bebas yang sering merosak sel-sel tubuh sehingga menyebabkan timbul berbagai jenis penyakit seperti kanser.
Bubuk/serbuk koko berkhasiat bagi menurunkan tekanan darah tinggi dan melancarkan pengaliran darah dalam tubuh.
Bersama nilai-nilai anti-oksidan yang terkandung didalam koko, maka Kek Mentega Coklat bukan saja enak dimakan bahkan merupakan salah satu makanan yang berkhasiat untuk kesihatan.
Bahan-bahan :
- 250gm mentega
- 250gm gula castor (gula halus)
- 250gm tepung gandum (terigu)
- 1 sdt serbuk penaik
- 4 biji telur (gred B)
- 4 sendok besar susu cair
- 50gm serbuk koko
- Pukul/Putar mentega dan gula halus hingga kembang.
- Kemudian pecahkan telur dan masukkan satu persatu, putar lagi.
- Setelah itu masukkan tepung gandum, serbuk penaik.
- Kemudian masukkan serbuk koko dan susu cair, putar hingga rata.
- Dan masukkan kedalam loyang yang sudah disapukan/diolesi dengan sedikit mentega.
- Akhir sekali, bakar pada suhu 180 derajat celcius selama 45minit.
No comments:
Post a Comment