Tuesday, 2 July 2013

Rolade Daging

Rolade berasal dari perkataan Perancis "roulade", bererti menggulung.

Rolade Daging adalah makanan kelaziman masyarakat Eropah, terutama Perancis, Itali, German, Sepanyol, Hungary, Poland dan Belanda. Bahan asasnya ialah daging cincang/giling yang di gulung, didalam gulungan daging diisikan inti samada cheese, sayur-sayuran atau daging dari jenis lain.     

Resepi ini sangat disanjungi oleh warga Indonesia, terutama dikota-kota. Resepi yang diwarisi dari Belanda sejak beratus tahun dahulu, yang kemudian diadaptasikan menjadi hidangan lokal. Menjadi salah satu hidangan istimewa di majlis-majlis resepsi dan sebagainya.

Bahan Inti/Isi Rolade:‎ 
  • 400 gm daging sapi/lembu yang sudah digiling/dikisar 
  • 2 lembar/helai roti tawar 
  • 100 ml susu cair‎  ‎
  • 1 sdm mentega‎ 
  • 50 gm bawang besar (cincang halus)‎
  • ‎4 siung/ulas bawang putih (cincang halus‎) 
  • 1/2 sdt merica bubuk‎/serbuk lada putih  ‎
  • 1/3 sdt serbuk pala  ‎
  • 1 sdm sos Inggeris‎
  • garam secukupnya
  • gula pasir secukupnya
Bahan Hiasan:
  • lobak merah/wortel (dibuang kulit)
Bahan Dadar/Kulit Rolade:‎ 
  • 5 biji telur‎ 
  • 1 sdm tepung gandum/terigu‎  ‎
  • 100 ml susu cair‎
  • garam secukupnya
  • mentega secukupya 
Bahan Sos Rolade:‎ 
  • 1 sdm mentega 
  • 3 siung/ulas bawang putih (cincang halus‎) 
  • ‎50 gram bawang besar (cincang halus) 
  • 250 ml air/kaldu‎ (pati daging)
  • ‎3 sdm sos tomato‎ ‎
  • 1 sdm gula pasir‎  ‎
  • 1 sdm tepung maizena (larutkan/bancuh dengan 3 sdm air)
  • garam secukupnya 
Cara Membuat Rolade:‎ 
  1. Dadar/kulit: Masukkan semua bahan dalam mangkuk besar dan aduk rata. Panaskan wajan/kuali yang di oles/sapu sedikit mentega, kemudian canaikan bahan dadar/kulit tipis (jangan terlalu tebal), ‎dan biarkan hingga matang. Lakukan seterusnya hingga adunan habis.‎ ‎
  2. Inti/Isi: Panaskan mentega/margarin, tumis bawang besar dan bawang putih hingga ‎harum. Angkat, campur/gaul dengan daging giling/kisar, roti tawar, dan bahan yang lain, aduk ‎rata.‎ ‎
  3. Ambil selembar/sehelai kulit dadar dan isikan inti daging, ratakan permukaannya dan letakkan 1biji lobak merah/wortel. Gulung rapat-‎rapat, bungkus dengan aluminium foil yang sudah dioles mentega tipis. Kerjakan ‎seterusnya sampai bahan habis. Kukus hingga matang selama 45 minit.‎ ‎
  4. Sos: Panaskan mentga/margarin, tumis bawang putih dan bawang bombai hingga layu ‎dan harum. Masukkan air/kaldu, sos tomato, gula, dan garam, aduk/kacau hingga rata. 
  5. Tambahkan bancuhan air tepung maizena, aduk hingga mendidih dan kuah menjadi sedikit pekat/kental. Angkat.
  6. Sedia untuk dihidangkan. ‎
Silakan Mencoba !!! 

No comments:

Post a Comment