Tuesday, 2 July 2013

Karipap/Pastel Daging

Karipap Atau Pastel (Indonesia)

Bahan-Bahan Kulit Karipap:
  • 600 gm tepung gandum ‎
  • 130 gm majerin ‎
  • 150 ml air ‎
  • 1/2 sudu/sendok teh garam ‎
Bahan-Bahan Inti/Isi : ‎
  • 7 biji kentang bersaiz sederhana (dipotong dadu kecil-kecil) ‎
  • 100 gm daging cincang ‎
  • 1/2 biji bawang besar (dicincang) ‎
  • 2 ulas/siung bawang putih (dicincang) ‎
  • 2 sudu/sendok besar serbuk kari
  • air secukupnya
  • garam dan perasa secukupnya
  • sedikit minyak untuk menumi
Cara Membuat Inti/Isi : ‎
  1. Tumiskan bawang hingga kuning seterusnya serbuk rempah kari dan daging, Aduk/kacau hingga rata dan biarkan ia empuk. Tambah sedikit air. ‎
  2. Kemudian masukkan kentang yang telah dipotong dadu. Tambahkan air dan biarkan ia masak ‎perlahan-lahan. ‎
  3. Apabila air sudah kering, masukkan garam dan perasa. Angkat apabila kentang telah ‎empuk. Sejukkan sebelum digunakan. ‎
Cara Membuat Kulit Karipap: ‎
  1. Sediakan mangkuk besar dan masukkan tepung gandum/terigu serta marjerin, Gaul dan ramas menggunakan tangan hingga rata. ‎
  2. Kemudian tambahkan garam ‎gaul hingga sebati.
  3. Tuangkan air sedikit-sedikit hingga menjadi doh/dough.
  4. Uli sebentar hingga doh agak licin. Cubitkan doh sebesar bola ping-pong dan biarkan ‎doh selama 15 minit. Tutup bekas dengan plastik. ‎
  5. Canaikan doh dan masukkan inti/isi. Kelim/lipat tepinya dan susun atas dulang. Buat yang sama ‎sehingga adunan habis. ‎
  6. Setelah siap, bolehlah digoreng hingga masak kecoklatan. Sedia dihidangkan.Selebihnya bolehlah disimpan di dalam peti sejuk. ‎

No comments:

Post a Comment