Sunday, 30 June 2013

Sup Ayam Asam Keping (Gelugur)

Sup ini sengaja di campur dengan asam keping (gelugur) bertujuan memberi rasa asam dan lebih menyelerakan, terutama bagi wanita yang sedang hamil.

Bahan-Bahan:
  • 500 gm ayam (dipotong & dibersihkan)
  • 5 biji ubi kentang (dipotong dadu)
  • 2 batang lobak merah/wortel (di potong bulat)
  • sedikit kobis (di hiris kasar)
  • 1 sdm rempah sup
  • 1 biji bawang besar (dikisar)
  • 3 ulas bawang putih (dikisar)
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga cengkih
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 1 biji buah pelaga
  • 1 keping asam gelugur
  • 1 liter air
  • garam & gula secukup rasa
  • serbuk perasa secukupnya
  • minyak untuk menumis
Cara Membuatnya:
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, asam gelugur dan rempah sup. Aduk rata hingga naik bau dan berbau wangi.
  2. Kemudian masukkan air, ayam, ubi kentang dan lobak merah/wortel. Aduk rata dan biarkan sehingga mendidih & semua bahan empuk.
  3. Setelah itu masukkan kobis, garam, gula dan serbuk perasa secukupnya. Aduk rata dan angkat.
  4. Taburkan bawang goreng diatasnya.
  5. Sedia untuk dihidangkan.
Saiz hidangan untuk 5 orang

No comments:

Post a Comment