Monday, 14 October 2013

Milkshake Pisang Segar

Pisang, buah tempatan yangselalu disisihkan. Ramai masih belum sedar betapa ia berkhasiat untuk kesihatan.

Dibandingkan dengan epal, pisang mengandungi 4 kali ganda lebihan protein, 2 kali ganda jumlah ‎karbohaidrat, 3 kali ganda fosforus, 5 kali ganda vitamin A dan zat besi, dan 2 kali ganda vitamin-‎vitamin lain dan zat gizi. Ia juga sangat kaya dengan zat gizi potassium.‎ Pisang lebih baik dari wortel/lobak merah, baik untuk kesihatan mata.

Zat gizi potassium ‎yang begitu tinggi sangat bermanfaat mencegah tekanan darah tinggi, penyakit jantung, penyakit tulang, sering 'cramp' pada otot, dan kanser. Pisang menyihatkan saluran darah berkaitan jantung (cardiovascular health), ‎sistem usus penghadaman (gastrointestinal health) dan melindungi dari penyakit ulser kolon.

Here we go, Milkshake Pisang Segar !

Bahan-bahan:
  • 2 cawan susu 
  • 1 biji pisang
  • 4 sudu teh sirup coklat
  • 4 scoop ais krim vanilla 
Cara:
  • pisang di kupas dan di potong-potong. 
  • masukkan susu, sirup coklat dan pisang ke dalam blender, kemudian blend hingga lumat 'smooth puree'.
  • tambah ais krim dan blend sekali lagi pada kelajuan yang tinggi sehingga semua bahan-bahan sebati. 
  • tuangkan ke dalam gelas yang sesuai, taburkan serpihan coklat keatasnya dan sedia di minum dengan straw.   
*Tip Menyediakan Sirup Coklat - bar coklat dicairkan dalam oven, kemudian dicampurkan denan susu. Kemudian, biji gajus yang dipecah kecil-kecil lalu di tambah. Masukkan ke dalam milkshake tadi sebagai bahan serat tambahan.


No comments:

Post a Comment