Sunday, 30 June 2013

Sambal Kari Ikan Kembung


Bahan-bahan:
  • 6 ekor ikan kembung
  • 1 sdt serbuk kunyit
  • 1 sdm serbuk kari daging
  • 1 sdm cili giling
  • 1 biji bawang besar (dikisar)
  • 2 ulas bawang putih (dikisar)
  • 2 biji limau kasturi
  • garam & gula secukup rasa
  • sedikit air
  • serbuk perasa secukupnya
  • minyak masak


Cara Membuat:
  1. Bersihkan ikan setelah itu lumurkan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng ikan dan toskan.
  2. Kemudian dengan sedikit minyak masak tumis bahan kisar, cili giling, dan serbuk kari hingga naik bau dan berbau wangi.
  3. Tambahkan sedikit air dan masukkan garam, gula, dan serbuk perasa.
  4. Setelah itu masukkan ikan yang sudah digoreng tadi dan aduk hingga rata dan sebati.
  5. Akhir sekali perahkan air limau kasturi dan aduk rata, Angkat.
  6. Sedia untuk dihidangkan.

Saiz Hidangan Untuk 3 Orang

No comments:

Post a Comment