Friday, 21 June 2013

Rendang Hati Lembu/Sapi


Rendang,  tidak sah menyambut Lebaran tanpa Rendang. Rendang selalunya di makan bersama lemang, ketupat atau pun nasi.   

Bahan-Bahan:

  • ‎300 gm hati lembu (dihiris nipis) ‎
  • 1/2 cawan cili kisar‎ ‎
  • 2 sudu besar kerisik‎ ‎
  • 1 cawan santan pekat‎ ‎
  • 1 helai daun kunyit (dihiris halus) 
Bahan Di Kisar:‎ ‎
  • 7 ulas/siung bawang merah‎ ‎
  • 3 ulas/siung bawang putih‎ ‎
  • 2 batang serai (dititik/diketuk)‎ ‎
  • 2 sm lengkuas‎ 
Cara Membuat:
  1. ‎Lumur/adukkan hati dengan garam dan kunyit. Goreng separuh garing. Ketepikan.‎ ‎
  2. Masukkan semua bahan kisar, santan dan cili ke dalam kuali.
  3. Masak sambil dikacau ‎hingga mendidih dan pecah minyak. ‎ ‎
  4. Masukkan hati, garam, gula dan kerisik. Kacau hingga rendang pekat.
  5. Taburkan daun ‎kunyit dan tutup api.‎
  6. Sedia untuk di hidangkan
* Saiz hidangan untuk 3 orang.

No comments:

Post a Comment