Friday, 21 June 2013

Mee Hailam

Mee Hailam adalah masakan mee ala cina. Masakan ini popular antara masakan mee. Terjual hampir di mana-mana jua restoran/rumah makan di Malaysia.

Cubalah, terutama di waktu "lunch" pasti menyelerakan. 

Bahan-bahan:
  • 250 gm mee kuning (dicelur air panas & toskan)
  • 100 gm isi ayam (dipotong kecil)
  •  4 ekor udang
  • 1/2 biji bawang besar (dihiris kecil)
  • 30 gm lobak merah/wortel (dihiris kecil)
  • 3 ulas/siung bawang putih (dihiris halus)
  • 5 batang jagung muda (dihiris halus)
  • 4 biji cili padi/cabai rawit (dipotong dua)
  • 20 gm sawi hijau
  • 1 biji cili merah
  • 1 sdm kicap pekat
  • 1 sdm sos tiram
  • sedikit air
  • garam secukup rasa
  • sedikit perasa
  • minyak untuk menumis
Cara membuatnya:
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan cili padi hingga naik bau.
  2. Masukkan isi ayam, udang dan aduk hingga rata.
  3. Setelah itu masukkan kicap, sos tiram dan aduk hingga rata.
  4. Kemudian masukkan jagung muda, lobak merah/wortel dan garam,serbuk perasa secukupnya.
  5. Masukkan mie kuning, tauge, daun sawi, cili merah dan sedikit air, aduk hingga rata.
  6. Angkat dan sedia untuk di hidangkan.
* Saiz hidangan untuk 2 orang

No comments:

Post a Comment