Friday, 21 June 2013

Sambal Udang/Udang Balado/Udang Masak Merah

Bahan-bahan:
  • 500 gm udang sederhana besar (dibelah belakang & dibersihkan)
  • 15 tangkai cili kering (dikisar)
  • 2.5 sm halia/jahe (dikisar)
  • 2 sdm sos cili
  • 2 biji bawang besar (dikisar)
  • 2 sdm pes asam jawa (dibancuh sedikit air)
  • garam dan gula secukup rasa
  • serbuk perasa secukupnya
  • minyak masak
Cara membuatnya:
  1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar hingga garing dan pecah minyak.
  2. Tuangkan sedikit air asam jawa dan aduk rata.
  3. Masukkan udang dan biarkan mendidih seketika. Kemudian masukkan sos cili, garam, gula dan serbuk perasa secukupnya.
  4. Masak hingga matang dan kuahnya menjadi sedikit pekat, angkat.
  5. Sedia untuk dihidangkan.

 * Saiz hidangan untuk seorang jer !!!

No comments:

Post a Comment