Sunday, 16 June 2013

Kuih Ros (Kue Kembang Goyang)

Kuih Ros atau Kuih Kembang Goyang (Ind), popular dikenal dengan nama Kue Lembang Goyang di Pulau Jawa Indonesia. Kuih Loyang di ‎Sumatera dan juga Malaysia.

Merupakan salah satu kuih tradisional nusantara yang popular disajikan sebagai kuih lebaran ‎untuk ahli keluarga dan tetamu yang bersilaturahmi.

Rasanya renyah/rangup dan gurih. ‎ Sementara bagi masyarakat Bali, khususnya pemeluk agama Hindu, biasanya memakai kue kembang ‎goyang ini sebagai salah satu isi sajian di hari keagamaan.‎

Bahan-Bahan:
  • 200 gm tepung beras ‎
  • 65gm gula pasir halus ‎
  • 2 biji telur yang sudah dipukul/dikocok ‎
  • 1/2 sdt garam‎ ‎
  • 250 ml santan
  • minyak manyak untuk menggoreng ‎
Cara Membuat: ‎
  1. Sediakan  mangkuk besar/sebuah bekas dan masukkan tepung beras, gula pasir dan garam,  aduk/kacau hingga rata. ‎
  2. Tuangkan telur dan santan sedikit demi sedikit, dengan terus kacau/mengaduk hingga tercampur ‎rata dan sebati. ‎
  3. Panaskan cetakan/acuan kembang goyang dalam minyak yang sudah dipanaskan. ‎
  4. Celupkan cetakan/acuan ke dalam adunan, kemudian masukkan ke dalam minyak sambil menggoyang–‎goyang hingga kuih terlepas dari cetakan/acuan. ‎
  5. Goreng kuih sampai matang, kering dan berwarna kuning kecoklatan. ‎
  6. Angkat, tiriskan.
  7. Kue kembang goyang siap disajikan atau bisa disimpan dalam stoples/balang.
*Saiz hidangan untuk 475 gram. ‎

No comments:

Post a Comment