Sunday, 21 April 2013

Ketam Masak Kari


This is best in the world!!! Enak!!!

Bahan-bahan:
  • 1 kg ketam (dibuang kulit & dibelah 2)
  • 300 gm rempah kari
  • 1/2 liter (1 biji kelapa)
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • 6 biji bawang merah (dihiris halus)
  • 3 ulas bawang putih (dihiris halus)
  • 3 biji tomato (dibelah 4)
  • 3 cili merah (dibelah 2)
  • 2 batang serai (dititik)
  • 2 sm halia (ditumbuk halus)
  • 1 tangkai daun kari
  • garam & gula secukup rasa
  • minyak masak
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang merah, halia, serai dan daun kari hingga naik bau.
  2. Masukkan rempah kari dan tumis hingga rempah pecah minyak.
  3. Tambahkan santan, air asam jawa,gula dan garam secukup rasa.
  4. Akhir sekali masukkan ketam, tomato dan chili. masak hingga mendidih dan ketam masak.
  5. Tutupkan api dan sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment