Sunday, 21 April 2013

Ketam/Kepiting Masak Cili


 
Ketam/Kepiting, ketam (sebutan di Malaysia) atau kepiting (Indonesia). Ketam Masak Cili adalah satu satu resepi yang menyelerakan.


Bahan-bahan:
  • 2 ekor ketam/kepiting (dibuang kulit & dibelah 2)
  • 2 biji limau nipis (diambil jusnya)
  • 1 biji bawang besar (dicincang)
  • 1 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1 sm halia muda (ditumbuk)
  • 1 batang serai (dititik)
  • 1 cawan air/stok ikan
  • 1 sdm sos tomato
  • 1 sdm sos cili
  • 1/2 sdt serbuk lada hitam
  • 1 sdt serbuk kari
  • 5 tangkai cili kering
  • 10 helai daun kari
  • serbuk lada sulah (secukup rasa)
  • garam (secukup rasa)
  • gula (secukup rasa)
  • minyak masak

Cara memasak:
  1. Perapkan ketam dengan garam, serbuk lada sulah dan jus limau nipis untuk seketika.
  2. Panaskan minyak dan goreng ketam hingga bertukar warna merah, angkat dan ketepikan.
  3. Dalam kuali berasingan; panaskan minyak, tumis bawang besar dan daun kari hingga naik bau.
  4. Masukkan bawang putih, halia, serai, serbuk kari dan cili kering; goreng seketika.
  5. Tambahkan sos tomato, sos cili, serbuk lada hitam, stok ikan dan gula secukup rasa, gaul hingga sebati.
  6. Akhir sekali, masukkan ketam, kacau rata dan tutupkan api.
  7. Hiaskan dengan daun saleri, dan 
  8. Sedia untuk dihidangkan.


No comments:

Post a Comment