Sunday, 21 April 2013

Ketam Masak Rendang


 

Ketam Masak Rendang juga resepi "seafood" kegemaran pada hampir keseluruhan warga-warga Asia Tenggara, terutama Indonesia, Malaysia, Thailand, Kemboja, termasuk tanah besar Cina, dll.

Resepi sebegini selalu menjadi hidangan istimewa yang disajikan di kebanyakan restoran-restoran Cina. Mereka selalu memasaknya dengan menambah beberapa biji kuning telur asin (bahan terakhir), dikacau dengan perlahan agar tidak terlalu pecah, sebagai perasa tambahan.   



Bahan-bahan:
  • 1 kg ketam bunga (dibuang kulit & dibelah 2)
  • 100 gm kerisik
  • 500 ml santan (1biji kelapa)
  • 3 sdm minyak masak
  • 2 helai daun limau purut (dihiris halus)
  • 2 helai daun kunyit
  • garam secukup rasa
Bahan (ditumbuk):
  • 5 gm ketumbar (ditumbuk)
  • 5 gm jintan putih (ditumbuk)
  • 5 gm jintan manis (ditumbuk)
Bahan (dikisar):
  • 6 biji bawang merah
  • 6 biji cili merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 2 sm halia
  • 3 biji buah keras
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar dan bahan tumbuk hingga garing dan naik bau.
  2. Masukkan sedikit santan, daun limau, daun kunyit dan ketam, kacau sekali sekala hingga mendidih.
  3. Kemudian masukkan kerisik, garam dan baki/sisa santan tadi, kacau selalu sehingga kuahnya menjadi pekat.
  4. Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment