Tuesday, 2 July 2013

Karipap/Pastel Daging

Karipap Atau Pastel (Indonesia)

Bahan-Bahan Kulit Karipap:
  • 600 gm tepung gandum ‎
  • 130 gm majerin ‎
  • 150 ml air ‎
  • 1/2 sudu/sendok teh garam ‎
Bahan-Bahan Inti/Isi : ‎
  • 7 biji kentang bersaiz sederhana (dipotong dadu kecil-kecil) ‎
  • 100 gm daging cincang ‎
  • 1/2 biji bawang besar (dicincang) ‎
  • 2 ulas/siung bawang putih (dicincang) ‎
  • 2 sudu/sendok besar serbuk kari
  • air secukupnya
  • garam dan perasa secukupnya
  • sedikit minyak untuk menumi

Rolade Daging

Rolade berasal dari perkataan Perancis "roulade", bererti menggulung.

Rolade Daging adalah makanan kelaziman masyarakat Eropah, terutama Perancis, Itali, German, Sepanyol, Hungary, Poland dan Belanda. Bahan asasnya ialah daging cincang/giling yang di gulung, didalam gulungan daging diisikan inti samada cheese, sayur-sayuran atau daging dari jenis lain.     

Resepi ini sangat disanjungi oleh warga Indonesia, terutama dikota-kota. Resepi yang diwarisi dari Belanda sejak beratus tahun dahulu, yang kemudian diadaptasikan menjadi hidangan lokal. Menjadi salah satu hidangan istimewa di majlis-majlis resepsi dan sebagainya.