Monday, 10 March 2014

Sambal Telur

Bahan-bahan :
  • 8 biji telur ayam (direbus & digoreng seketika)
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 1 biji bawang besar (dihiris bulat)
  • Sedikit air asam jawa
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • perasa secukupnya
  • Minyak untuk menumis
  • Air secukupnya
Bahan yang dikisar/dihaluskan :
  • 10 tangkai cili kering
  • 3 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang besar
Cara Membuat :
  1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis semua bahan yang sudah dihaluskan tadi masak hingga naik bau.
  2. Kemudian masukkan kulit kayu manis, air asam jawa dan sedikit air. kacau/aduk hingga rata.
  3. Selepas itu masukkan telur yang sudah direbus dan digoreng tadi, masak hingga mendidih dan menjadi pekat.
  4. Kemudian masukkan hirisan bawang besar dan tambahkan sedikit garam, gula dan sedikit perasa. Aduk hingga rata dan Angkat.
  5. Sedia untuk dihidangkan.
Saiz hidangan untuk 4 orang

Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment