Sunday, 9 March 2014

Kek Mentega Coklat

Coklat atau koko/cocoa, bahan utama dalam Kek Mentega Coklat, adalah berkhasiat untuk kesihatan.

Pigmen/warna flavonoid alami yang terkandung didalam koko bertindak sebagai anti-oksidan, iaitu penggempur dan penyirna radikal bebas yang sering merosak sel-sel tubuh sehingga menyebabkan timbul berbagai jenis penyakit seperti kanser.

Bubuk/serbuk koko berkhasiat bagi menurunkan tekanan darah tinggi dan melancarkan pengaliran darah dalam tubuh.

Bersama nilai-nilai anti-oksidan yang terkandung didalam koko, maka Kek Mentega Coklat bukan saja enak dimakan bahkan merupakan salah satu makanan yang berkhasiat untuk kesihatan.

Bahan-bahan :
  • 250gm mentega
  • 250gm gula castor (gula halus)
  • 250gm tepung gandum (terigu)
  • 1 sdt serbuk penaik
  • 4 biji telur (gred B)
  • 4 sendok besar susu cair
  • 50gm serbuk koko
Cara Membuat :
  1. Pukul/Putar mentega dan gula halus hingga kembang.
  2. Kemudian pecahkan telur dan masukkan satu persatu, putar lagi.
  3. Setelah itu masukkan tepung gandum, serbuk penaik.
  4. Kemudian masukkan serbuk koko dan susu cair, putar hingga rata.
  5. Dan masukkan kedalam loyang yang sudah disapukan/diolesi dengan sedikit mentega.
  6. Akhir sekali, bakar pada suhu 180 derajat celcius selama 45minit.
Saiz hidangan untuk 1 kg.

No comments:

Post a Comment