Thursday, 20 June 2013

Tat Nenas Simple

Di Malaysia dikenali sebagai Tat Nenas. Di Indonesia di sebut Kue Nastar aja. Paling laris dan digemari oleh kedua-dua warga negara. Setiap bulan Ramadhan, setiap Lebaran, pasti ada Tas Nenas/Kue Nastar ini.   

Bahan-Bahan:
  • 250 gm mentega
  • 20 gm gula icing
  • 1 kuning telur
  • 350 gm tepung gandum
  • 2 sdm tepung kastad
  • 2 sdm tepung susu
  • 1 kuning telur (untuk disapukan pada tat)
Bahan Jem:
  • 2 biji buah nanas (dikisar)
  • 200 gm gula
  • 2 kuntum bunga cengkih
  • 1 sdm jus limau nipis
Cara Membuat:
  • Masukkan semua bahan kisar ke dalam periuk dan biarkan masak sehingga mendidih dan pekat. Aduk/kacau sentiasa agar tidak melekat.
  • Angkat dan sejukkan seketika sebelum di bentukkan bulat dalam 6 gm.
  • Pukul mentega dan gula icing dengan menggunakan mixer hingga kembang.
  • Kemudian masukkan kuning telur bersama tepung gandum, tepung kastad dan susu tepung sedikit demi sedikit. Aduk/kacau rata hingga adunan sebati.
  • Seterusnya bungkus adunan dengan kertas plastik dan biarkan seketika selama 30 minit.
  • Setelah 30 minit, bulat-bulatkan adunan dan isikan dengan inti jem nanas di dalamnya dan bakar dengan ketuhar/oven pada suhu 180c selama 20 minit.   
  • Sedia untuk dihidang atau disimple dalam stoples/balang kueh. 
Selamat mencoba !


No comments:

Post a Comment