Tuesday, 18 June 2013

Steam Tofu Sayur

Tofu Sayur yang di steam juga dipercayai berasal dari jenis masakan cina muslim di Malaysia. Sering menjadi resepi untuk bulan Ramadhan.

Bahan-bahan:
  • 1 ketul tofu jepun (kukus selama 20 minit)
  • 2 ulas/siung bawang putih (dikisar/dihaluskan)
  • 3 ulas/siung bawang merah kecil (dikisar)
  • 2 sdm cili boh/cabai giling
  • 1 keping tempe (dipotong kecil & digoreng)
  • 3 tangkai kacang panjang (dipotong kecil)
  • 10 gm isi ayam
  • 1 biji cili benggala/paprika merah (dipotong kecil)
  • 1 biji cili benggala/paprika hijau (dipotong kecil)
  • 1/2 sdt tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air)
  • minyak masak untuk menumis
  • air secukupnya
  • garam dan gula secukup rasa
Cara membuat:
  1. Panaskan minyak masak di dalam kuali dan tumis bahan kisar dan cili boh/cabai giling hingga naik bau.
  2. Setelah itu masukkan isi ayam, cili benggala/paprika merah dan hijau, Aduk/gaul hingga rata.
  3. Kemudian masukkan kacang panjang dan tempe goreng, Aduk rata.
  4. Tambahkan sedikit air dan tepung jagung. Aduk sehingga mendidih dan menjadi pekat/kental. Angkat.
  5. Masukkan tofu ke dalam mangkuk hidangan, kemudian tuangkan kuah sayur ke atasnya.
  6. Sedia untuk dihidangkan.
*Saiz hidangan untuk 2 orang

No comments:

Post a Comment