Sunday, 16 June 2013

Kacang Goreng

Kacang Goreng. Cemilan No. 1 paling popular di Hari Lebaran. Hampir dimana-mana saja kelihatan dijual/dijajan dipasar, digerai, atau diwarung pada sepanjang  bulan Ramadhan.

Bahan-bahan:

• ‎500gm kacang tanpa kulit
• ‎15-20 ulas/siung bawang putih
  (diblender dengan sedikit air dan sedikit garam)
• ‎20 ulas/siung bawang putih (dihiris) ‎
‎• Air
• Minyak untuk menggoreng.



Cara Membuat:
  1. Didihkan air didalam periuk. Bila sudah mendidih, tutup api dan masukkan kacang. Biarkan ‎selama 3-4 minit. Setelah itu, toskan. ‎ ‎
  2. Gaul/campur kacang dengan bawang putih yang diblender tadi. Perap selama 30 menit.
  3. Panaskan minyak. Goreng kacang tadi hingga masak dan berwarna kekuningan dan sedikit garing
  4. Bila sudah masak, toskan dan biarkan sejuk.
  5. Sedia untuk dihidangkan atau dimasukkan dalam ‎balang/stoples kedap udara. ‎ 
*Semangat Lebaran.

No comments:

Post a Comment