Sunday, 2 June 2013

Asam Pedas Daging Tetel

Daging tetel ialah daging lembu/kambing yang di cincang atau di potong kecil-kecil. Mungkin di sebut daging urat di Kelantan. Resepi Asam Pedas Daging Tetel sangat popular di negeri Melaka dan juga Johor, Malaysia.

Daging yang perlu di cincang kecil-kecil ini selalunya dari jenis yang liat-liat, berurat, bahagian-bahagian tendon, ligamen, sendi tulang dan sebagainya. Oleh itu, perlu di cincang kecil-kecil, perlu di rebus lebih lama, untuk mengelaki dari ia masih liat dan sukar untuk di kunyah. Namun, apabila benar-benar empuk, daging tetel sentiasa enak di makan. Kekadang, terasa macam getah lembut atau chewing gum !!!

Bahan-bahan:
  • 500 gm daging tetel (di rebus lebih lama hingga empuk)
  • 3 helai daun limau purut
  • 2 batang serai (diketuk)
  • 1 kuntum bunga kantan (dihiris halus)
  • sedikit kerisik
  • sedikit air asam jawa
  • garam dan gula secukupnya
  • minyak masak untuk menumis
Bahan kisar:
  • 10 gm cili kering
  • 5 biji cili merah
  • 6 biji bawang putih
  • 3 biji bawang merah
  • 1 inci kunyit hidup
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar.
  2. Masukkan serai dan daun limau purut, tumis sehingga naik bau.
  3. Kemudian masukkan daging yang sudah direbus, kacau hingga rata.
  4. Tambahkan air rebusan daging tadi, kacau.
  5. Kemudian masukkan kerisik dan sedikit air asam jawa, biarkan hingga mendidih selama 20 menit.
  6. Akhir sekali tambahkan sedikit garam dan gula, biarkan hingga masak.
  7. Sedia untuk di hidangkan.
* Saiz untuk 2 orang


No comments:

Post a Comment