Monday, 13 May 2013

Sambal Goreng Kentang

Sambal Goreng Kentang resepinya memang banyak. Bahan-bahannya bisa ditambah dan dirubah. Ini resepi mudah dan rasanya okey juga.

Bahan-bahan:
  • 400 gm ubi kentang (buang kulit & dipotong dadu "cuci")
  • 1 biji tomato (dihiris)
  • 2 sdm kecap manis
  • air secukupnya
  • garam dan gula secukupnya
  • minyak masak secukupnya
Bahan (dikisar):
  • 5 biji bawang merah
  • 2 siung bawang putih
  • 8 tangkai cili kering

Ikan Patin Masak Tempoyak (Pahang)

 
Masakan ini merupakan masakan tradisional orang-orang Melayu, sangat digemari dan menjadi juadah istimewa para warga negeri Pahang, salah satu provinsi Malaysia. Masakan ini menjadi sajian popular di restoran-restoran dan gerai-gerai makanan yang bertaburan di persekitaran sungai Pahang, di dalam mana ikan Patin hidup membiak. 

Ikan patin masak tempoyak tidak rumit di masak. Pasta durian atau di sebut tempoyak perlu ada bagi menambah rasa istimewa durian kepada masakan ikan patin. Terdapat juga sedikit variasi kepada bahan-bahan masakan ini,  menurut perbezaan daerah di dalam negeri Pahang. Dan ini adalah salah satu dari berbagai variasi resepi masakan ikan patin tempoyak dari Pahang.