Wednesday, 1 February 2012

SOM TAM







Som Tam adalah sejenis asinan atau pun kerabu (urap) dari Thailand.


Enak di makan waktu siang dan segar-segar. Selalunya menjadi pelengkap pada menu.
 

Som Tam menggunakan kicap thiparos (sejenis kicap thai)‎ dan sos ikan. 
 
  ‎

 


Bahan-bahan:‎ ‎
  • 2 biji betik/papaya muda (dihiris halus)‎ ‎
  • 1 biji lobak merah/wortel (dihiris halus)‎ ‎
  • 2 biji tomato (dihiris memanjang)‎ ‎
  • 3 biji cili padi/cabai rawit (dihiris halus)‎ ‎
  • 50 gm kacang panjang (dipotong memanjang 3cm)‎ ‎
  • 50 gm kacang tanah (digoreng tanpa minyak)‎ ‎
  • 2 sdm jus limau nipis‎
  • ‎2 sdm kicap thiparos (sejenis kicap thai)‎ ‎
  • 2 sdm sos ikan ‎
  • 1 sdt gula putih‎
  • Garam secukup rasa
Cara Penyediaannya:‎
  1. Campurkan semua bahan kedalam bekas/mangkuk besar.‎ ‎
  2. Gaul/aduk hingga sebati.‎ ‎
  3. Sedia untuk dinikmati.‎
Selamat  Mencuba !!!

No comments:

Post a Comment