Wednesday, 8 February 2012

NASI KEBULI PAHANG

Foto ehsan dari Chef Wan




Nasi Kebuli Pahang, caranya agak berbeza dari Nasi Kebuli Indonesia. Penyediaan nasi dan lauknya, seperti daging ayam, daging lembu/sapi, daging kambing, ikan dll adalah asing-asing. Kebanyakan nasi kebuli Pahang sering menggunakan daging ayam sebagai lauk. Resepi ini lebih digemari oleh masyarakat di negeri Pahang, salah sebuah negeri/provinsi di Malaysia.




Berikut ini salah satu dari resepi Nasi Kebuli Pahang.

Bahan-bahan:
  • 900gm beras (basuh dan toskan)
  • 2 biji kelapa parut (buat santan)
  • 5 sm halia (dihiris nipis)
  • 1 batang serai (diketuk/dititik)
  • 1 helai daun limau purut
  • 2 biji buah pelaga
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • minyak sapi untuk menumis
Bahan Lauk:
  • 1/2 ekor ayam (dipotong 4)
  • 3 ulas/siung bawang putih (dihaluskan)
  • serbuk kunyit secukupnya
  • garam secukup rasa
  • minyak untuk menggoreng
Bahan Hiasan:
  • 2 biji telur (didadar)
  • kismis
  • bawang goreng
Bahan kisar:
  • 2 sudu besar ketumbar
  • 1 sudu teh jintan manis
  • 1 sudu teh jintan putih
  • 1 sudu teh lada hitam
  • 2 sudu teh serbuk kunyit
  • Sedikit garam
Cara Memasak:
  1. Kelapa diperah ambil santan secukupnya untuk masak nasi.
  2. Panaskan minyak sapi, masukkan buah pelaga, bunga cengkih, daun limau purut, halia, serai serta bahan kisar dan masak hingga naik bau.
  3. Kemudian masukkan santan & garam, masak hingga mendidih.
  4. setelah itu masukkan beras dan masak hingga tanak nasinya, angkat.
  5. Taburkan telur dadar, kismis & bawang goreng diatasnya.
  6. Untuk lauk, perap ayam dengan semua bahan lauk selama 4 jam.
  7. kemudian goreng ayam hingga garing.
  8. sedia untuk dihidangkan bersama nasi kebuli.
* Saiz hidangan untuk 4 orang

No comments:

Post a Comment