CITARASA KEHIDUPAN (Alarin)....: April 2014

Blog perihal mewarnai kehidupan dengan # Resepi-resepi masakan istimewa dari serata negara di dunia # Perkembangan fesyen dan design yang up-to-date # Tip-tip Kerukunan Rumahtangga # Tip-tip Kesihatan # Tip-tip Kecantikan.

GALERI MASAKAN


  • BANANA MILKSHAKE

    Penuh Khasiat
  • KARIPAP

    DESCRIPTION HERE
  • ROLADE DAGING

    DESCRIPTION HERE
  • SUP AYAM ASAM KERING

    DESCRIPTION HERE
  • SAMBAL KARI IKAN KEMBONG

    DESCRIPTION HERE
  • RENDANG HATI LEMBU/SAPI

    Rasa Menyelerakan
  • MEE YEE KUNG-FU

    Enak
  • MEE HAILAM

    Enak
  • Natto

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Sambal Udang/Udang Balado/Udang Masak Merah

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Kacang Telur Manis

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Kuih Sugi/Makmur

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Dumpling

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Tat Nenas Simple

    Kuihmuih Untuk Hari Raya

Tuesday 1 April 2014

Gulai Isi Kulit Tembikai/Semangka

Tembikai/Semangka (terutama isi kulit yang berwarna putih) memiliki 2 keistimewaan.

1.   Tembikai makanan yang meransang hormon tumbesaran (HGH/human growth hormone). Ia kaya dengan 3 jenis asid amino Arginine, Ornithine dan Lysine yang bertindak meransang dan menambah kadar HGH. Kekurangan HGH boleh melembabkan tumbesaran kanak-kanak. Ketinggian tubuh berkurangan, walaupun tidak begitu ketara sewaktu usia 2-3 tahun. Meskipun perkembangan tumbesaran tubuh dan kecerdikan berfikir tampak normal, namun wajahnya nampak lebih muda dari usia, kadangkala tubuh lebih gemuk dari biasa, akil baligh juga lambat.

2.   Kajian terbaru dari 'Texas A+M Fruit and Vegetable Improvement Center' di College Station mendapati, tembikai (isi kulit berwarna putih) mengandungi zat-zat phyto alami yang mampu meransang tindak-balas dalaman tubuh dan melegakan saluran darah, memberi kesan sepertimana yang dihasilkan oleh Viagra. Ringkasnya, isi kulit berwarna putih pada tembikaiadalah Viagra alami.

Disajikan disini resepi Gulai Isi Kulit Tembikai untuk dicoba.

Bahan-bahannya : ‎
  • Separuh kulit tembikai (buang kulit keras berwarna hijau dibahagian luarnya, isi kulit dibahagian dalam berwarna putih dihiris agak tipis) 
  • 5 biji bawang merah ‎
  • 3 ulas bawang putih 
  • 7 tangkai cili kering (dikisar)
  • 200 ml santan (1 kotak saiz kecil)
  • Sedikit udang kering/Ebi ‎(rendam kedalam air kemudian ditumbuk halus)
  • Sedikit air 
  • Garam (secukup rasa) 
  • Gula melaka (secukupnya)
  • Serbuk perasa (secukupnya)
  • Sedikit minyak (untuk menumis)‎ 
Cara membuatnya :‎
  1. Kisar/haluskan bawang merah, bawang putih.
  2. Panaskan minyak, kemudian masukkan bahan yang sudah dihaluskan tadi bersama udang kering/ebi.
  3. Dan masukkan cili kisar, tumis sehingga wangi dan sedikit garing.
  4. Kemudian masukkan isi tembikai dan kacau/aduk hingga sebati.
  5. Setelah itu tuangkan santan dan air, kacau/aduk dan masak hingga mendidih.
  6. Taburkan garam, gula dan ‎serbuk perasa secukup rasa, kacau/aduk dan angkat.
  7. Sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencoba !
‎‎‎
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...