CITARASA KEHIDUPAN (Alarin)....: July 2013

Blog perihal mewarnai kehidupan dengan # Resepi-resepi masakan istimewa dari serata negara di dunia # Perkembangan fesyen dan design yang up-to-date # Tip-tip Kerukunan Rumahtangga # Tip-tip Kesihatan # Tip-tip Kecantikan.

GALERI MASAKAN


  • BANANA MILKSHAKE

    Penuh Khasiat
  • KARIPAP

    DESCRIPTION HERE
  • ROLADE DAGING

    DESCRIPTION HERE
  • SUP AYAM ASAM KERING

    DESCRIPTION HERE
  • SAMBAL KARI IKAN KEMBONG

    DESCRIPTION HERE
  • RENDANG HATI LEMBU/SAPI

    Rasa Menyelerakan
  • MEE YEE KUNG-FU

    Enak
  • MEE HAILAM

    Enak
  • Natto

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Sambal Udang/Udang Balado/Udang Masak Merah

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Kacang Telur Manis

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Kuih Sugi/Makmur

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Dumpling

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Tat Nenas Simple

    Kuihmuih Untuk Hari Raya

Tuesday 2 July 2013

Karipap/Pastel Daging

Karipap Atau Pastel (Indonesia)

Bahan-Bahan Kulit Karipap:
  • 600 gm tepung gandum ‎
  • 130 gm majerin ‎
  • 150 ml air ‎
  • 1/2 sudu/sendok teh garam ‎
Bahan-Bahan Inti/Isi : ‎
  • 7 biji kentang bersaiz sederhana (dipotong dadu kecil-kecil) ‎
  • 100 gm daging cincang ‎
  • 1/2 biji bawang besar (dicincang) ‎
  • 2 ulas/siung bawang putih (dicincang) ‎
  • 2 sudu/sendok besar serbuk kari
  • air secukupnya
  • garam dan perasa secukupnya
  • sedikit minyak untuk menumi
‎‎‎

Rolade Daging

Rolade berasal dari perkataan Perancis "roulade", bererti menggulung.

Rolade Daging adalah makanan kelaziman masyarakat Eropah, terutama Perancis, Itali, German, Sepanyol, Hungary, Poland dan Belanda. Bahan asasnya ialah daging cincang/giling yang di gulung, didalam gulungan daging diisikan inti samada cheese, sayur-sayuran atau daging dari jenis lain.     

Resepi ini sangat disanjungi oleh warga Indonesia, terutama dikota-kota. Resepi yang diwarisi dari Belanda sejak beratus tahun dahulu, yang kemudian diadaptasikan menjadi hidangan lokal. Menjadi salah satu hidangan istimewa di majlis-majlis resepsi dan sebagainya.
‎‎‎
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...