Kari Kepala Ikan adalah masakan asal dari India yang telah meluas ke seluruh Asia Pasifik dan Eropah. Kari, asal sebutan Inggeris "curry", sebenarnya dari jenis gulai dari kaedah bahasa Indonesia dan Malaysia.
Masakan ini sangat terkenal di seluruh Malaysia, bermula dari Pulau Pinang/ Penang, sebuah negeri/provinsi di Malaysia.
Masakan Kari Kepala Ikan banyak dipengaruhi oleh masakan kari India. Ini disebabkan banyak warga india islam yang di bawa masuk oleh pemerintah Inggeris ke Malaysia melalui Pulau Pinang di abad ke 18 dahulu, lansung menjadi warga di sini.
Bumbu/perencah dan rempah-rempah yang digunakan untuk membuat kari sangat beragam, tidak terbatas pada ketumbar, kunyit, merica, cabai, bubuk paprika, jintan, kayu manis, kapulaga, bunga lawang, kelabet, adas manis, daun salam koja, dan cengkeh. Jenis rempah-rempah yang digunakan bergantung jenis kari dan negara asal masakan.
Sekarang, masakan kari menjadi semakin mudah apabila bubuk/serbuk kari atau "masala" sudah tersedia di campur untuk di jual di pasar, kedai-kedai, supermarket dan mall.